Blaaskapel GGUB

Blaaskapel ‘Gister Ging Ut Baeter’ is ontstaan uit de behoefte aan muziek met de carnavalsdagen in Broekhuizen. Nadat in oktober 1993 blaaskapel ‘de Maaskreye’ ter ziele was gegaan, werd door de gehele fanfare St. Nicolaas enkele jaren op rij opgetreden tijdens de ‘kienderboorebrulluf’ op carnavalsmaandag. Dit bleek niet zo goed te werken, en na een paar jaar begonnen enkele enthousiastelingen met een nieuwe blaaskapel. Van meet af aan was duidelijk dat dit een andere blaaskapel moest worden dan gebruikelijk in de rGister Ging Ut Beateregio. Gedeeltelijk omdat wij dit zo wilden, gedeeltelijk vanwege onze muzikale beperkingen (destijds, destijds!).

De eerste jaren wisselde de nieuwe kapel regelmatig van bezetting, en was het enigszins behelpen. Toen de bezetting een wat vastere vormen begon aan te nemen, werd de naam ‘Gister Ging Ut Baeter’ (in de volksmond GGUB) bedacht. De merendeels erg jonge muzikanten van de kapel werden niet alleen ieder jaar een jaartje ouder, maar ook ieder jaar een jaartje ervarener. In praktijk speelt ‘Gister Ging Ut Baeter’ als een soort joekskapel/dweilorkest/zaat herremenieke (de lezer mag zelf z’n favoriete benaming kiezen): feestmuziek, redelijk snel, rauw en onafgewerkt, maar met veel Stimmung! De eerste CD, simpelweg 1 genoemd, is een live-CD. Voor doven en slechthorenden van een best acceptabele kwaliteit. En van de opbrengst zijn we een avondje gaan stappen.

Elk jaar halen we de Prins van Brokeze thuis af om hem muzikaal te begeleiden naar zijn receptie, en tijdens de Buutavond vullen wij de stiltes met muzikale entertainment. Over verdere plannen beraden wij ons nog. GGUB stond tot 2007 onder de bezielende leiding van Marc Palmen, daarna nam Pieter Wijnen, zeker niet met minder bezieling en tot op de dag van vandaag, het stokje over.