De Vereniging

In vergelijking met de ons omliggende dorpen van de huidige gemeente Horst aan de Maas is fanfare St. Nicolaas een jonge vereniging. Opgericht in 1948 staat ze op de 8e plaats in de rij van tien muziek gezelschappen. De Harmonie van Horst is de oudste, opgericht in 1811. De fanfare van Hegelsom (1955) en Griendtsveen (1964) sluiten de rij.


Fanfare St NicolaasDe fanfare in Broekhuizen werd zoals in veel dorpen niet in de eerste plaats opgericht om goede muziek te maken. De achterliggende gedachte was dat het langzamerhand de hoogste tijd werd om net als in de omliggende dorpen met een eigen muziekgezelschap de processie op te luisteren en Sinterklaas binnen te halen. In de zomer van 1948 zorgde een comité van actie ervoor dat zich 27 belangstellenden aanmeldden. Vervolgens bracht de bevolking tweeduizend gulden bijeen voor de aanschaf van instrumenten en op 21 september 1948 werd de fanfare officieel opgericht. Onderwijzer Funs Coenders verzorgde de muzieklessen en Pie Hermkens van de fanfare van Broekhuizenvorst werd de eerste dirigent. Tinus Stevens uit Well was de volgende dirigent van 1952 tot 1962.
In september 1962 ging de fanfare voor het eerst op concours in Grathem. In de derde afdeling werd een eerste prijs met promotie behaald en twee maanden later werd het Limburgs kampioenschap behaald in Valkenburg. Dirigent was Jos Rijken. In november 1966 was het weer feest in Broekhuizen, Limburgs kampioen in de eerste afdeling. In februari 1981 was het een nog groter feest, Landskampioen in de afdeling uitmuntendheid. Bij de landskampioenschappen in januari 1985 werden 310,5 punten bij elkaar gespeeld en dat betekende promotie naar de afdeling superieur. Dit was de gouden tijd met dirigent Jos Rijken.
In 1996 gaf Jos Rijken na 34 jaar de dirigeerstok over aan Jan Bartels en sinds januari 2000 staat de fanfare onder de leiding van Gert-Jan Rongen. In 2007 is de fanfare, na een afwezigheid van 15 jaar, voor het laatst op concours geweest en behaalde daar in de derde divisie een 1e prijs met 82,42 punten, dit naar volle tevredenheid.

De uitdaging wordt gezocht in bijzondere of galaconcerten welke een plaatselijk karakter hebben en die door het publiek erg gewaardeerd worden. Ook concertreisjes naar Ellenstedt, een muziekvereniging waar een jarenlange band mee is, behoren tot de hoogtepunten. In 1997 is het Wereldrecord Tromboneblazen met succes georganiseerd en in 2004 is dit nog een keer herhaald, de laatste keer echter zonder record.
Nu is de fanfare een bloeiende vereniging van ruim 50 muzikanten. Door de jeugdopleiding HAFABRA en de jeugdfanfare BMBM blijft de fanfare jong en kan ze nog steeds rekenen op de steun van de gemeenschap van Broekhuizen. De jaarlijkse donateurrondgang in september zorgt voor een grote financiële bijdrage in de kosten van de vereniging. Sinds 1998 is de vereniging ‘Vrienden van de Fanfare’ opgericht bij gelegenheid van het 50-jarig jubileum, welke inmiddels is uitgegroeid tot een ongekend groot aantal bijna 100 leden. Deze groep mensen is van onschatbare waarde. Het nieuwe vaandel, dat in 2004 door hen werd aangeboden, is daar slechts een onderdeel van.
Voor nog meer informatie over de Fanfare St. Nicolaas, zie de verschillende onderdelen in het menu.